İnsanlardan Korunmak İçin Kendini Geliştiren Hayvanlar


0

 

Birçok hayvan insanlar tarafından saldırıya uğramaktadır. Bazıları sadece zevk için avlanırken bazıları da para için öldürülmektedir. Yumurtlayan, uçan, denizde yaşayan veya memeli doğrudan veya direk olarak insanlardan etkilenmektedirler. Hayvanlarda bu duruma karşı kendilerince savunma geliştirmek zorunda kalmışlardır.

Zehirlenmeye Karşı Dirençli Fareler

Bazı insanlara göre oldukça sevimli olan bu canlılar geri kalan diğer insanlara göre de kıyamet alametidir. Birçok ülke tarafından aşırı derecede zehre maruz kalan fareler kendini geliştirerek süper fare olarak yeniden karşımıza çıktı. İspanyol ve Alman fare türleri zehirlenmeye karşı dirençli olan Cezayir fareleri ile çiftleşti ortaya mutant süper fare çıktı. Bebek farelerin büyüdüğü İspanyol sokaklarında fareler kullanılan zehre karşı dirençli halde ve öldürülemiyorlar.

 

Dişsiz Filler

Afrika’da savanalarında belki de en güzel şey upuzun fil dişlerdir ancak ne yazık ki kaçak avcılar tarafından dişleri öldürülen filler o kadar çoğaldı ki nesli tükenme tehlikesi altına girdi. Yapılan araştırmalarda yeni doğan filler artık dişsiz doğmakadırlar. İnsan saldırılarından kurtulmak için dişlerinden vazgeçen filler bir çok açıdan zorlansa da hayatta kalmak daha önemlidir.

 

Renk Değiştiren Biber Güveleri

Biber güveler eski İngilterede çok yaygın şekilde görülmekteydi ve Huş ağaçlarına mükemmel uyum sağlamaktaydı ancak Sanayi Devriminden sonra işler değişti. Tüm Huş ağaçları kesilince biber güveleri uyum sağlayacak ağaç bulamadı ve bu da onları aç kuşlara yem yaptı. Peki, güveler nasıl hayatta kalmayı başardı? Renklerini değiştirerek. Yaşadıkları ortamda en sık bulunan ağacın rengini alan güveler bu şekilde hayatta kalmayı başardı.

Tahta Kuruları

Önceki maddede belirttiğimiz zehirlenmeyen fareler bir çok insan için kabus gibi geliyorsa tahta kurularını okumayın deriz.

Tahtakuruları insan kanından beslenen ve birçok hastalığı da bulaştıran bir böcek türüdür. 20. Yüzyıl ortalarında geliştirilen ilaçla tamamen temizlenen tahtakuruları ne yazık ki tekrar ortaya çıktılar ve bu sefer zehirlenmeye karşı da dirençliler.

 

Renk Değiştiren Baykuş

Tıpkı Biber Güvesi gibi Tüylü Baykuş da gelişmeye zorlandı. Değişen iklim sonucunda karlı Winterfell artık daha sıcak hale geldi ve yağan karlar da kısa sürede erimeye başladı ve tamamen gri olan Tüylü baykuş yeşillikler içinde kolayca belli oluyordu. Aradan geçen 50 yıl sonunda Tüylü Baykuşlar renk değiştirdi ve yeşil alana daha uyumlu hale geldi.

 

Mısır Kök Kurdu

1996 yılında mısırlar için felaket olan kök kurtları ilaçlarla imha edildi ve insanlar için büyük bir problem olan sorun ortadan kalktı. Ancak Mısır Kök Kurtlarını durdurmaya yetmedi ve zehire karşı panzehir geliştiren böcekler zehirli olsa da mısırları yemeye devam ediyor.

 

Meksika Mağara Balığı

Meksika’da bulunan yerli Zoque halkı ekin ekemediği ve hasadın kötü geçtiği zamanlarda tek yiyecek kaynakları olan balıklara yönelmekteydiler ve bu çok fazla balık öldürmek anlamına gelmekteydi. Bunun üzerine balıklar sülfirik asidin çok yoğun olduğu sulara doğru hareket etti. İlk başta yüzlercesi ölen balıklar zamanla bağışıklık kazandı ve bunu yavrulara da aktardı. Artık insanlar için zehirli hale geldiklerinden avlanamıyorlar.

 

Pembe Somon Balığı

Merak etmeyin somonlar da renk değiştirmeye başlamadı sadece insan için zehirli hale geldi o kadar. Yapılan araştırmalar sonucunda somonların iklim değişikliği nedeniyle birçok yönden etkilenmekteler. Örneğin bundan 30 yıl öncesine göre yumurtlamak için 2 hafta öncesinden harekete geçtikleri belirtiliyor.

 

Büyük Olmayan Boynuzlar

Bilindiği gibi dağ keçilerinin efsane boynuzları o kadar büyük ve güzeldirler ki izlenmeye doyulmamaktadır ancak herkes için bu böyle değil. Avcılar sadece zevk için büyük boynuzlu tekeleri avlamaya başladı ve sayıları oldukça azaldı. Bunu fark eden keçiler tığkı filler gibi bir yola başvurdu eskiye nazaran çok daha küçük ve kısa boynuzlara sahiptirler.

 

 


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir